ΕΜΕΠΟΛ - Εταιρεια Μεσογειακού Πολιτισμού - Mediterranean Culture Society

Μηνύματα

«Αὕτη ἡ κλητή καί ἁγία ἡμέρα... ἑορτῶν ἑορτή καί πανήγυρίς ἐστι πανηγύρεων ἐν ᾖ εὐλογοῦμεν -τόν Ἀναστάντα- Χριστόν εἰς τούς αἰῶνας» (Ωδή 8η).


Πάσχα! Η ολόλαμπρη Εορτή της Εκκλησίας! Πάσχα, η πηγή χαρᾶς των χριστιανών! Με ιερό ενθουσιασμό οι Ορθόδοξοι χριστιανοί σπεύδουμε στην λαμπριάτικη αναστάσιμη θεία λειτουργία, για να ζήσουμε την παρουσία του Αναστάντος Κυρίου και να διακηρύξουμε το "ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ"!


«Πάσχα ἱερόν ἡμῖν σήμερον ἀναδέδεικται· Πάσχα καινόν»(Στιχηρά Πάσχα 1ον). Η λέξη Πάσχα είναι αραμαϊκή και σημαίνει "διάβαση". Το παλαιό Πάσχα είναι γιορτή των Εβραίων. Την ημέρα αυτή μνημονεύουν τη διέλευσή τους από την Ερυθρά θάλασσα με την επέμβαση του Θεού και τη διάσωσή τους από τη δουλεία των Αιγυπτίων. Το "καινόν" Πάσχα, το χριστιανικό Πάσχα, οι Χριστιανοί εορτάζουμε τη διάβαση του ανθρώπινου γένους από τον θάνατο στη ζωή, που χαρίζει ο Αναστημένος Ιησούς. Ο υμνογράφος με τον όμορφο ποιητικό στίχο και αναστάσιμους ήχους ψάλλει τα χαρακτηριστικά αυτής της διάβασης: «Ἐκ γάρ θανάτου πρός ζωήν καί ἐκ γῆς πρός οὐρανόν Χριστός ὁ Θεός ἡμᾶς διεβίβασεν» (Ωδή 1η), δηλαδή μας πέρασε:

 

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ  ΠΙΣΙΔΙΑΣ,ΕΞΑΡΧΙΑ ΣΙΔΗΣ ΚΑΙ ΑΤΤΑΛΕΙΑΣ

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ 2018

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές,

         Δόξα και ευχαριστία στον Πανοικτίρμονα Θεό μας, τον Δημιουργό του παντός, που μας αξίωσε να αντικρύσουμε την ανατολή ενός καινούριου χρόνου. Οι ευχές που ανταλλάσσουμε, συνήθως, εκφράζουν και τον βαθύτερο πόθο μας: να έχουμε υγεία, ειρήνη και χαρά. Η πηγή της αληθινής χαράς είναι ο  Χριστός, ο Υιός και Λόγος του Θεού που προσέλαβε την ανθρώπινη φύση, για να συνδέσει και πάλι τους ανθρώπους με τον Θεό Πατέρα.

 

"Ώ γλυκυτάτης σου φωνῆς! μεθ' ἡμῶν ἀψευδῶς γάρ ἐπηγγείλω ἔσεσθαι, 

μέχρι τερμάτων αἰῶνος, Χριστέ, ἥν οἱ πιστοί, ἄγκυραν ἐλπίδος κατέχοντες

ἀγαλλόμεθα"

 

(Θ! Ωδή Κανόνος Πάσχα)

 

Σήμερα, αδελφοί, ψάλλομε χαρμόσυνα την παρουσία του Αναστημένου Χριστού ανάμεσά μας. Κι εμείς ακούμε τη φωνή του, όπως οι Απόστολοι πριν από την Ανάληψή του στους Ουρανούς, όταν τους έδωσε τη διαβεβαίωση: "γώ μεθ' μν είμί πάσας τάς μέρας ως τς συντελείας το αἰῶνος" (Ματθ. 28,20).

Ο Ιησούς μετά την έγερσή Του από τους νεκρούς εμφανίστηκε στους μαθητές του και τους γέμισε με χαρά. Ήταν όλοι φοβισμένοι και περίλυποι μετά τα δραματικά γεγονότα που είχαν προηγηθεί: τα φρικτά πάθη και ο σταυρικός θάνατος του Διδασκάλου. Νωρίς το πρωί έξω από τον Πανάγιο Τάφο Του συναντά  τη Μαρία τη Μαγδαληνή που έκλαιγε, γιατί τον θεωρούσε ακόμη νεκρό και την παρηγορεί (Ιωάν.20,16). Λίγο αργότερα παρουσιάζεται στις άλλες Μυροφόρες και  τις προτρέπει να χαίρονται, γιατί έχει αναστηθεί (Μάρκ. 16,1). Στη συνέχεια, έρχεται κοντά στον Απόστολο Πέτρο (Λουκ. 24,34), που είχε πικρά μετανοήσει για την άρνησή του και τον ειρηνεύει. Προς το απόγευμα εμφανίζεται στον Κλεώπα και έναν ακόμη προς τους Εμμαούς, για να του αφαιρέσει τη θλίψη, μετά από το δράμα του Γολγοθά. Και το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Κύριος παρουσιάστηκε στους φοβισμένους Μαθητές Του, εκεί που ήταν συγκεντρωμένοι, για να τους αφαιρέσει τον φόβο και την πίκρα. Επί σαράντα ημέρες ο Ιησούς εμφανιζόταν στα αγαπητά Του πρόσωπα και στο τέλος υποσχέθηκε ότι και μετά την Ανάληψή Του θα παραμένει πάντα μαζί  τους!

Και πράγματι ο Ιησούς είναι πάντοτε παρών και στη δική μας τη σκέψη, στις επιθυμίες μας, στα σχέδιά μας, στις δυσκολίες μας, στις ανησυχίες και στους φόβους μας. Δεν τον προσλαμβάνουμε με τις αισθήσεις μας, αλλά με την πίστη μας. Το Πνεύμα το Άγιο μας φωτίζει, για να βλέπουμε το φως που έλαμψε στον τάφο του Κυρίου και να έχουμε ελπίδα, αισιοδοξία και δυνάμεις στον δύσκολο καθημερινό μας αγώνα. Είναι παρών ο αναστημένος Ιησούς μέσα σε όλη μας την ύπαρξη, αρκεί εμείς να του αφήνουμε χώρο μέσα στην καρδιά και το νου μας. Και πώς γίνεται αυτό;

Όταν μετανοούμε! Όταν διώχνουμε το μίσος, τον φθόνο και τη ζήλεια, όταν καλλιεργούμε τα χαρίσματα που μας έδωσε ο Θεός, όταν συγχωρούμε και αγαπούμε τους ανθρώπους. Όταν ανοίγουμε χώρο στην καρδιά μας και για εκείνους που μας αγαπούν και για εκείνους που μας μισούν. Εκεί λοιπόν που υπάρχει το έλεος και η αγάπη εκεί υπάρχει και ο αναστημένος μας Χριστός.     

Ο Κύριός μας και Θεός μας είναι πάντα μαζί με όλους τους μαθητές των Αποστόλων διαμέσου των αιώνων.  Όσοι βαπτίζονται εις το Όνομα της Αγίας Τριάδος γίνονται μέλη της Εκκλησίας, δηλαδή του  Σώματός Του και κάθε φορά που μεταλαμβάνουν το Τίμιο Σώμα και Αίμα Του αναζωπυρώνεται η παρουσία Του. Φωτίζεται ο νους, μαλακώνει ο πόνος, απομακρύνεται η ανασφάλεια, στερεύει το δάκρυ, ανθίζει η ελπίδα στην καρδιά.          

Η "γλυκύτατη φωνή" του Ιησού,  ότι θα είναι πάντοτε μαζί με τους πιστούς Του,  γίνεται "άγκυρα ελπίδος" στο φουρτουνιασμένο πέλαγος της ζωής. Και εμείς πιανόμαστε γερά από αυτή την "άγκυρα ελπίδος", νιώθουμε ασφάλεια και αντλούμε θάρρος για τις ποικίλες δοκιμασίες και θλίψεις της ζωής μας! Διότι μεθ’ μν ο Θεός! 

Ο Αναστημένος μας Ιησούς να είναι διαρκώς παρών και να ειρηνεύει και να χαροποιεί όλους μας!

 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Με την αγάπη του Αναστάντος Κυρίου μας

 

Ο Πισιδίας Σωτήριος

ΜΗΝΥΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2016
Του Μητροπολίτου Πισιδίας Σωτηρίου

 

   "Ἰδού εὐαγγελίζομαι ἡμῖν χαράν μεγάλην, ἥτις ἔσται παντί τῷ λαῷ • ἐτέχθη ὑμῖν σήμερον σωτήρ, ὅς ἐστι Χριστός Κύριος" (Λουκ. 2,10-11). Αυτό το κοσμοχαρμόσυνο μήνυμα, αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, ακούστηκε από τον ουρανό στη γή την άγια νύχτα των Χριστουγέννων. Και αυτό το ίδιο μήνυμα έχει διαχρονική ισχύ και αξία. Δίνει χαρά μεγάλη "παντίτῷ λαῷ", κάθε εποχής, και τώρα και πάντοτε μέχρι τη συντέλεια  των αιώνων.

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ 2016 

01 Ιανουαρίου 2016

Ιερά Μητρόπολις Πισιδίας 

 

 

 

 ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ 2016

Μητροπολίτου Πισιδίας Σωτηρίου

"Κύριε, εὐλόγησοντόνστέφανοντοῦἐνιαυτοῦ
τῆςχρηστότητός Σου".

 

Με δοξολογία προς τον φιλάνθρωπο Θεό εισερχόμαστε σήμερα στο νέο σωτήριο έτος 2016. Συγχρόνως αναπολούμε με ευγνωμοσύνη τα όσα καλά μας πρόσφερε ο πανάγαθος Ουράνιος Πατέρας μας τη χρονιά που πέρασε και τον ευχαριστούμε για τις ευεργεσίες του. Ασφαλώς στη μνήμη μας έρχονται και θλιβερά γεγονότα που ζήσαμε, από δικά μας λάθη ή από άλλες εξωτερικές αιτίες. Παρ' όλα αυτά όσα αγαθά μας έδωσε ο Θεός είναι ασυγκρίτως περισσότερα από τα δυσάρεστα που ζήσαμε έως τώρα.

 

ΜΗΝΥΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2015

"Δόξα ἐνὑψίστοιςΘεῷ
                                                                                        καίἐπίγῆςεἰρήνη,
                                                                                        ἐνἐνθρώποιςεὐδοκία"
                                                                                                            (Λουκ. 2,14)

 

     Τον ίδιο ύμνο, που έψαλλαν οι Άγγελοι την νύχτα των Χριστουγέννων, επαναλαμβάνουμε με χαρά και ευγνωμοσύνη κι εμείς σήμερα, αγαπητοί Αδελφοί μου, που τελούμε τη θεία λειτουργία και ζούμε μέσα στο μυστήριο της Εκκλησίας μας τη Γέννηση του Χριστού ως ένα τωρινό γεγονός.

     Δοξάζουμε τον Θεό για το ασύλληπτο θαύμα: "ὁ Πατήρ εὐδόκησεν, ὁ Λόγος- Υἱόςσάρξ  ἐγένετοκαί ἡ Παρθένος ἔτεκενΘεόνἐνανθρωπήσαντα" .

     Ο Υιός και Λόγος του Θεού με τη βούληση του Θεού Πατέρα παίρνει την ανθρώπινη σάρκα εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου, για να σώσει τον άνθρωπο από τη δραματική του κατάσταση: από τη φθορά και τον θάνατο. Ο ανθρώπινος νους δεν χωράει το μέγεθος της συγκατάβασης του Θεού μήτε της αγάπης Του για τον άνθρωπο.

     Ο Κύριός μας δεν πήρε τη δική μας σάρκα για να μας ελέγξει, για να μας κρίνει ή να μας καταδικάσει. Ήρθε για να μας αποκαλύψει τον Θεό Πατέρα, την πηγή της Ζωής και να μας συμφιλιώσει μαζί Του. Ήρθε για να επαναφέρει την ειρήνη του Θεού μέσα στον ταραγμένο κόσμο από την αμαρτία.

    "Ο Χριστός ήρθε κι έφερε το χαρμόσυνο μήνυμα της ειρήνης τοις μακράν και τοις εγγύς" σε όλους, γράφει ο Απ. Παύλος (Εφ. 2,17) και "Αυτός πραγματικά είναι για μας  η ειρήνη " (2,14).