ΕΜΕΠΟΛ - Εταιρεια Μεσογειακού Πολιτισμού - Mediterranean Culture Society

Συνέβησαν

 

Η ετήσια εκδήλωση της Εταιρείας Μεσογειακού Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε ,όπως κάθε χρόνο χάρη στην συμπαράσταση του καθηγητή κ.Νικολ. Μπρατσιώτη, στην φιλόξενη αίθουσα τελετών της Εταιρείας των Φίλων του Λαού στις 5/11/2017 .

Featured Item Background

Σεπτέμβριος 29, 2017.

 

Στην Αντιόχεια της Πισιδίας, στη Μικρά Ασία, η οποία χτίσθηκε από τον Σέλευκο τον Νικάτορα (πριν το 280 π.Χ.) ανακαλύφθηκαν πολυάριθμα αποσπασματικά γλυπτά που ανήκουν σε αρχιτεκτονικά υπολείμματα και (ελληνικές) αναθηματικές στήλες καθώς και δύο μαρμάρινα γλυπτά, όπως αναφέρει το Sputnik στην τουρκική έκδοσή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, οι ανασκαφές που έλαβαν χώρα στην αρχαία πόλη Αντιόχεια της Πισιδίας έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα.

 

 

Στη διάρκεια των εργασιών ανασκαφής και καθαρισμού (σωστικής ανασκαφής) ανακαλύφθηκαν μαρμάρινα αγάλματα καθώς και αναθηματικές στήλες.

 

 

Ανακαλύφθηκε ένα άγαλμα του Θεού Απόλλωνα και της Θεάς Σελήνης σε τοποθεσία που βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα ανατολικά της αρχαίας Αντιόχειας της Πισιδίας στην περιοχή Γιαλβάτς της Ισπάρτα (Σπάρτη Μικράς Ασίας).

Οι ανασκαφές που έγιναν με τη φροντίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του πανεπιστημίου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ με επικεφαλής τον καθηγητή Δρ Μεχμέτ Οζανλί είχαν ως αποτέλεσμα  την ανακάλυψη του αγάλματος του θεού Απόλλωνα στην αρχαία πόλη της Αντιόχειας της Πισιδίας, το εύρημα μαζί με τα υπόλοιπα θα  παραδοθούν στο μουσείο για έκθεση μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας.

 

 

ΠΗΓΗ :http://www. mikres-ekdoseis.gr

Πρόσκληση Πανηγυρικής Θ. Λειτουργίας

Featured Item Background

 

 

Η ετήσια εκδήλωση της Εταιρείας Μεσογειακού Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε ,όπως κάθε χρόνο χάρη στην συμπαράσταση του καθηγητή κ.Νικολ. Μπρατσιώτη, στην φιλόξενη αίθουσα τελετών  της Εταιρείας των Φίλων του Λαού ,στις 25/9/2016 με ομιλητή τον φιλόλογο και βαθύ μελετητή του Μικρασιατικού Πολιτισμού κ. Θοδωρή Κοντάρα  και θέμα «Να σας ταξιδέψω θέλω στης Αττάλειας τα νερά», που παρουσίασε και πρόβαλε ένα σεργιάνι στον Ελληνικό κόσμο της  ευρύτερης περιοχής Αττάλειας-ΑλάγιαςΜικράς Ασίας, με την γνωστή ευρυμάθεια και γλαφυρότητά του .Μουσικά πλαισιώθηκε από τις γυναίκες του Χορευτικού Ομίλου Νέας Ερυθραίας Αττικής.

 

Βυζαντινή εκκλησία και οικισμός αποκαλύφθηκε στην Αττάλεια από λαθρανασκαφή χρυσοθήρων στην Αττάλεια. Η εκκλησία
που φέρεται να ανήκει στην βυζαντινή εποχή και ο οικισμός που βρέθηκαν, εντοπίστηκαν από λαθρανασκαφή στην επαρχία
Κορκούτελί της Αττάλειας.Εντύπωση προκάλεσε το ψηφιδωτό δάπεδο και η επιγραφή πάνω σε αυτό. Τα άτομα που έκαναν την
λαθρανασκαφή συνελήφθηκαν από την στρατοχωροφυλακή.Υπάλληλοι του μουσείου έθεσαν υπό προστασία την περιοχή.Στην
περίπου 15 στρεμμάτων έκταση βρέθηκαν ψηφιδωτό δάπεδο,λίθινο τριβείο και αγγείο από ψημένο χώμα.

 

 

Μέσα σε ξεχωριστά συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε εφέτος η Ετήσια Εορτή της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας, την Κυριακή 15 Μαΐου 2016, που ήταν αφιερωμένη στους
δυο μεγάλους κληρικούς της: τον Μητροπολίτη Πατάρων Μελέτιο και τον Πρωτοπρεσβύτερο Παπαϊωακείμ Πεσματζόγλου, καθώς συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από της εκδημίας τους εις Κύριον.
Η όλη εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας. Το πρώτο μέρος αφορούσε στην τέλεση Ιερού Μνημοσύνου και Αρτοκλασίας στον
Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Αναργύρων, χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου μητροπολίτου Ν. Ιωνίας και Φιλ/φείας κ.κ. Γαβριήλ.

Η όλη εικόνα του ναού ο οποίος ήταν κατάμεστος από πιστούς, ήταν επιβλητική και επίσημη, όπου δέσποζε εξαιρετικά διακοσμημένος και φροντισμένος από την Ιερά Μητρόπολη
ο δίσκος του μνημοσύνου των 2 κληρικών:

Για το κήρυγμα της Κυριακής των Μυροφόρων ο σεβασμιότατος Γαβριήλ παρακάλεσε τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πανοσολογιότατο πατέρα Χρυσόστομο, ο οποίος
αναφέρθηκε επανειλημμένα στην εθνικοθρησκευτική προσφορά των 2 κληρικών αλλά και στο έργο της Ένωσης Σπάρτης, που συντηρεί και ανανεώνει τις μνήμες.

 

 Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, στον Καθεδρικόν Ι.Ναόν Αγ. Αθανασίου Κύμης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ ετίμησε με τα Οφφίκια του Πρωτοπρεσβυτέρου και του Πνευματικού - Εξομολόγου τον π. Άγγελο Βακαλόπουλο.

Ο π. Άγγελος, είναι πτυχιούχος της Κτηνιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Minnesota U.S.A., Προϊστάμενος Τμήματος του Υπουργείου Γεωργίας και από ένθεο ζήλο να διακονήσει την Εκκλησία προσήλθε στην Ιερωσύνη. Εκτός από την ιερατική του διακονία στην Ι.Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου στην οποίαν ως Ιερέας οργανικώς ανήκει, εξυπηρετεί εθελοντικά και τις λειτουργικές και πνευματικές ανάγκες της Ι. Μητροπόλεως Πισιδίας και των Εξαρχιών αυτής Ατταλείας και Αλάγιας. Οσάκις οι υπηρεσιακές του υποχρεώσεις το επιτρέπουν, χρησιμοποιεί ημέρες από την ετήσια άδεια απουσίας εκ της υπηρεσίας του και μεταβαίνει πρόθυμα, με δικές του δαπάνες, μετά της Πρεσβυτέρας του Μαρίας, Εκπαιδευτικού, και ιερουργεί στους Ι.Ναούς της Ν.Α. Μικρασιατικής αυτής Επαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εις αναγνώρισιν της εθελοντικής, αφοσιωμένης και ανιδιοτελούς αυτής διακονίας του στην Εκκλησία, μετά από σχετική εισήγηση του Μητροπολίτου Πισιδίας, ο Σεβ. Καρυστίας κ. Σεραφείμ, στην Ι. Μητρόπολη του οποίου ανήκει ο π. Άγγελος, του απένειμε το Οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου, και συγχρόνως με ειδική Ευχή τον κατέστησε Πνευματικόν, για να τελεί και το Ιερόν Μυστήριον της Μετανοίας- Εξομολογήσεως. Εκφράζοντες τα θερμά συγχαρητήρια όλων στον Πρωτοπρεσβύτερον π. Άγγελον, ευχόμαστε επί έτη μακρά, με καλή υγεία να συνεχίζει να προσφέρει τις πολύτιμες ιερατικές υπηρεσίες του στους "εγγύς και μακράν" αδελφούς μας.

Σελίδα 1 από 3