ΕΜΕΠΟΛ - Εταιρεια Μεσογειακού Πολιτισμού - Mediterranean Culture Society

Νέα έκδοση ημερολογίου 2016

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΙΣΙΔΙΑ-ΠΑΜΦΥΛΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ

Η Αλάγια Παμφυλίας, όπως είναι γνωστή μετά το 1220, προϋπήρξε με διάφορα ονόματα όπως Κορακήσιον και Καλόν Όρος. Προ του διωγμού του 1922 είχε περίπου 2500 Έλληνες και σήμερα έχει εξελιχθεί σε τουριστικό προορισμό με πλήθος τουριστικών εγκαταστάσεων, δέχεται χιλιάδες επισκέπτες και πολλά κρουαζιερό πλοια. Ο Δήμος Αλάγιας είναι αδελφοποιημένος με τον Δήμο Ν. Ιωνίας Αττικής.

Η Σπάρτη Πισιδίας, σε υψόμετρο 1030 μ., είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης «Βάρις», προ του διωγμού του 1922 είχε 8000 Έλληνες και φημιζόταν για την ταπητουργία και την παραγωγή ροδελαίου.

Η Σίδη, 70 χλμ. ανατολικά της Αττάλειας, ιδρύθηκε περί το 1200 π.Χ. από Αιολείς και ήταν σπουδαίο εμπορικό λιμάνι της Παμφυλίας με διαρκή ζωή και ακμή μέχρι τα Ρωμαϊκά χρόνια.

Η Σαγαλασσός, 100 χλμ. βόρεια της Αττάλειας σε υψόμετρο 1450 μ. αναπτύχθηκε στα Ελληνιστικά και Ρωμαϊκά χρόνια, εγκαταλείφθηκε όμως μετά τις Αραβικές επιδρομές του 7ου μ.Χ. αιώνα.

Η Τερμησσός, 34 χλμ. βορειοδυτικά της Αττάλειας, σκαρφαλωμένη στα 1600 μ. σαν αετοφωλιά στο όρος Σόλυμνος, έγινε γνωστή από την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου σαν δυσκολοκατάκτητη πόλη. Αναπτύχθηκε από τους Ρωμαίους όμως αργότερα εγκαταλείφθηκε λόγω καταστροφικών σεισμών και γι' αυτό διατηρήθηκε καλύτερα σε σχέση με άλλες αρχαίες πόλεις.

Η Σέλγη, στα όρια Παμφυλίας-Πισιδίας και σε υψόμετρο 900 μ. σύμφωνα με μία παράδοση ιδρύθηκε από τον μάντη Κάλχα μετά τον Τρωικό πόλεμο, αργότερα εγκαταστάθηκαν και Λακεδαιμόνιοι άποικοι. Σήμερα είναι μέρος εθνικού πάρκου.

Η Πέργη, 17 χλμ. βόρεια της Αττάλειας ήταν αρχαία ελληνική πόλη στις όχθες του ποταμού Κέστρου (πλωτού τότε) και πρωτεύουσα της Παμφυλίας. Ιδρύθηκε από τους μάντεις Κάλχα και Μόψο τον 12ο π.Χ. αιώνα, καταλήφθηκε από τους Πέρσες το 546 π.Χ. και απελευθερώθηκε το 333 π.Χ. από τον Μ. Αλέξανδρο. Στήν Πέργη κήρυξαν τον Χριστιανισμό ο Ευαγγελιστής Μάρκος, οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας.

Βιβλιογραφία: «ΑΤΤΑΛΕΙΑ, η αρχόντισσα της Μεσογείου», έκδοση ΕΜΕΠΟΛ.