ΕΜΕΠΟΛ - Εταιρεια Μεσογειακού Πολιτισμού - Mediterranean Culture Society

ΣΥΕΔΡΑ

on: 23/12/2013

 Πρόκειται για αρχαία πόλη που βρίσκεται κοντά στην Αλάγια και μέσα στον Νομό Ατταλείας. Τοποθετείται 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Αλάγιας.

      Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αρχαιολογικών ανασκαφών που πραγματοποίησε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αλάγιας, η ιστορία της πόλης αρχίζει από τον έβδομο αιώνα προ Χριστού. Στην πόλη που παρέμεινε ζωντανή μέχρι τον 13 αιώνα, εισερχόμαστε από την ιστορική της πύλη που σώζεται ως τις μέρες μας. Η πόλη περιβάλλεται από τείχη. Διασώζονται σοβαντισμένες αρχαίες στέρνες που γεμίζουν με νερό από τις γύρω φυσικές πηγές.

 

       Έχει διαπιστωθεί ότι το σκαλιστό κοίλωμα που βρίσκεται μέσα σε μια σπηλιά της πόλης και περιβάλλεται από ζωγραφιστές διακοσμήσεις, έχει χρησιμοποιηθεί για θρησκευτικούς σκοπούς. Η σπηλιά είναι γνωστή ως σπηλιά-βαπτιστήριο.

        Τα Σύεδρα, κατά τη βυζαντινή περίοδο ήταν έδρα Επισκοπής, που υπαγόταν στη Μητρόπολη Σίδης.

       Στα ανατολικά της πόλης υπάρχουν υπολείμματα περίλαμπρων λουτρών διακοσμημένα με μωσαϊκά.

        Στα νοτιοανατολικά της πόλης, που είναι αρκετά εκτεταμένη, υπάρχει λεωφόρος μήκους 250 μέτρων και πλάτους 10 μέτρων κατά μήκος της οποίας παρατάσσονται κολώνες. Η βόρεια πλευρά της λεωφόρου καλύπτονταν από ξύλινη σκεπή που στερεώνονταν στις μαρμάρινες κολώνες προκειμένου να διασφαλίζει σκιά στους διαβάτες ενώ η νότια πλευρά ήταν πλακόστρωτη.

       Οι πολυάριθμες επιγραφές που αναφέρονται σε αθλητικά γεγονότα δείχνουν ότι η πόλη ήταν σημαντικό αθλητικό κέντρο της εποχής. Στην πόλη μπορούμε επίσης να βρούμε μεταξύ άλλων ένα αρχαίο ναό, θέατρο, νεκρόπολη, ακρόπολη, αγορά και κατοικίες.

       Η επιγραφή με τις ευχαριστίες που έστειλε στην πόλη ο ρωμαίος αυτοκράτορας Σεπτίμιος Σεβίρος το 194 μ.Χ. εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Αλάγιας. Ο αυτοκράτωρ συγχαίρει τους κατοίκους για την αντίσταση τους ενάντια στους ληστές και τους απίστους.

 

      Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο είναι δωρεάν αλλά χρειάζεται να περπατήσει και να σκαρφαλώσει κανείς μια απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το τέλος του ασφαλτόδρομου  ή να ανέβει με τζίπ. Όποιος όμως ανέβει στο λόφο που καλύπτεται από θάμνους θα αντικρίσει όλη την ομορφιά της Μεσογείου.

 

 

 

Read 2943 times